Mecalux termékek

További termékek

5

Raklapos állvány

5

Polcos állvány

5

Karos állvány

5

Pódium és ipari galéria

5

Kihúzható rakattartók

5

Rugalmas ütközésvédelem

5

Collision Sentry - Ütközésőr

5

Összes termék

Tárolási mód megválasztását befolyásoló technológiai tényezők

by | Mar 23, 2020

Tárolási mód megválasztását befolyásoló technológiai tényezők

A gazdaságon belül egyre fontosabb szerep jut napjainkban a raktáraknak, hiszen számos olyan vállalkozás létezik, ahol mindenképpen szükség van egy tároló helységre, legyen szó néhány vagy akár több ezer árucikkről. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire költségigényes és hatékony a raktár, ide értve az az áru tárolási módját, valamint a be-és kiszállítás egyaránt. Egy jól átgondoltan, minden tényezőt figyelembe véve megtervezett raktár megalapozza egy vállalkozás sikerét, jövőjét.

De milyen raktár a legjobb? Erre a kérdésre nincs egységes válasz, ugyanis nincs két egyforma raktár, minden ilyen tér egyedi. A berendezését és technológiáját mindig személyre szabottan, minden tényezőt figyelembe véve kell meghatározni. A raktárakat sokféleképpen csoportosíthatjuk, többet között aszerint, hogy milyen tárolási módot követ. Az áruk tárolhatók tömbösen vagy sorosan, állványon vagy anélkül vagy akár raklaposan is. Természetesen e kategóriákon belül léteznek további típusok is.

Mitől függ, hogy melyik vállalkozásnak mely megoldás a legjobb?

Azt, hogy melyik tárolási mód mellett tesszük le a voksunkat, melyik csoportba tartozó raktárat alakítunk ki, függ a raktárhelyiség méretétől és egyéb adottságaitól, a tárolt áru mennyiségétől, fizikai állapotától és egyéb tulajdonságaitól, továbbá a tárolási feladat jellegétől, az anyagmozgató rendszer jellemzőitől, a be-és kiszállítás módjától, gyakoriságától. Pontosan emiatt lényeges e kérdés megválaszolásához szakember segítségét kérni.

Miért fontosak a technikai tényezők a tárolási mód kiválasztásakor?

Tárolhatjuk az árukat állvány nélküli statikus módon, tömbösen, egymásra vagy egymás mellé halmozva az egységeket, ám ez a megoldás elég kevés fajta árutípushoz megfelelő és a FIFO-elv szerinti tárolásra sem alkalmas. Az állvány nélküli dinamikus tárolási móddal már tarthatjuk a FIFO-elvet, de ez sem annyira hatékony, mint az állványos megoldások. Azt azonban, hogy statikus vagy dinamikus állványok legyenek a raktárban, hogy milyen típusú állványrendszer, berendezés kapjon helyet, befolyásolják a technológiai tényezők.

A tárolási mód megválasztását befolyásoló technológiai tényezők egyértelművé teszik, hogy milyen raktárrendszer használható leghatékonyabban. Az anyagmozgató rendszertől nagyban függ a raktár átbocsátó képessége, az, hogy adott időszakban mennyi árut lehet ki-és betárolni. A be-és kiszállító eszközök, a rakodó-, ellenőrző- és belső szállító gépek, a tároló berendezések mind-mind a tárolási mód megválasztását befolyásoló technológiai tényezők.

A technológiai tényezők figyelembe vétele elengedhetetlen egy minden igényt kielégítő, hatékonyan kiszolgáló raktározási rendszer kialakításához.

Más berendezést, elrendezést, kialakítást igényel egy olyan raktár, ahol kézi vagy kézi eszközös anyagmozgatás zajlik, mint ahol gépek, esetleg robotok végzik ezt a feladatot. Ezek a technológiai tényezők is befolyásolják a tárolási mód megválasztását.

Áruval kapcsolatos jellemzők

A tárolási mód megválasztását nagyban befolyásolja, hogy mennyire sokrétű a raktárkészlet. A monostruktúrájú raktárakban kisszámú árutípust tárolnak nagy mennyiségben, míg a polistruktúrájú raktárakban sok különböző árut, de cikkenként kisebb mennyiségben. Ez a jellemző nagy hatással van a raktárrendszer kialakítására. A jó tárolási mód megválasztása lehetővé teszi az árucikkek közti átláthatóságot és azok könnyű mozgathatóságát is biztonságuk szem előtt tartása mellett.

A tárolás célja, értelme, időtartama

A tárolás célja tulajdonképpen, hogy veszteség nélkül megőrizze az áru minőségét és mennyiségét felhasználásig, biztonságosan tárolja kiszállításig. A raktárak másik fontos funkciója lehet a tárolás mellett az ellátás. Üzemi raktárak például a gyártáshoz szükséges segédanyagokat tárolják. Ahhoz, hogy a termelés folyamatos legyen, elengedhetetlen, hogy minden szükséges anyag be legyen raktározva kellő mennyiségben. Fontos tehát, hogy a tárolás és az ellátás összhangban legyen, vagyis a tárolt mennyiség biztosítsa a gyártás folyamatosságát.

A tárolás értelme felértékelődik abban az esetben is, amikor a termelési és elosztási folyamat sebessége különböző, vagyis ha gyorsabban elkészül egy termék, mint amikor ki kell szállítani. A kettő közötti idő áthidalását is szolgálják a raktárak. Az, hogy mennyi ez az idő, nagyon változó lehet, de általános célként megfogalmazható, hogy minél kevesebbre kell szűkíteni a tárolás időtartamát.

Fontos, hogy minél intenzívebb legyen az anyagáramlás. Ezt egy jól megválasztott tárolási mód biztosíthatja, kiküszöbölheti, hogy túl nagy legyen egy áru tárolási időtartama.

A raktár építészeti és egyéb technikai adottságai

A tárolási mód megválasztását befolyásoló tényezők között nem elhanyagolható a raktárépület építészeti és egyéb adottsága. A raktárépület lehet egy vagy többszintes, szerkezetét tekintve jellemzően vasbeton vagy acél. A tárolási mód megválasztását befolyásolja, hogy egy szinten kell berendezést kialakítani az áruk számára, vagy több szinten oszlik meg a tárolás. A földszint mindig nagyobb teherbírású, mint az emelet, s a szerkezet is a terhelhetőséget határozza meg.

Az is számít a tárolási mód megválasztásánál, hogy mennyi oszlop tagolja a teret. Az egyik leginkább befolyásoló tényező pedig a belmagasság, hiszen ettől is függ, hogy milyen magas állványrendszer tervezhető. A belmagasság ezen kívül számít a technológia, az anyagmozgató eszközök beszerzésénél is. A nagy belmagasság előnye, hogy a felfelé építkezéssel kisebb alapterületen lehet több árut tárolni, ugyanakkor komolyabb eszközparkot igényel, hiszen az úgynevezett magasraktárakban nem elegendő egy kis targonca az anyagmozgatáshoz.

Logisztikai szempontok, be-és kiszállítás módja

A logisztika hat szempontot követ minden esetben: a megfelelő áru, a megfelelő időpontban, a megfelelő helyre, a megfelelő mennyiségben, a megfelelő minőségben és a megfelelő költséggel jusson el.

Hiszen nyilván az a cél, hogy a költségek minimalizálása mellett érjük el a legmagasabb szolgáltatási színvonalat. Ezt befolyásolja a be-és kiszállítás módja, ami meghatározza a be-és kitárolás jellegét. Például ha rakodólapos szállítás szükséges, akkor a tárolás is rakodólapos, ha rakodólap nélkül megvalósítható a szállítás, akkor tároláshoz sem kell rakodólap. Ez a tényező is jelentősen meghatározza a tárolási mód megválasztását.

A tárolt áru fizikai állaga, állapota, tárolási szükséglete

A tárolási mód megválasztásában fontos szempont a tárolt áru fizikai állaga, állapota, tárolási szükséglete. Nem mindegy, hogy mekkora méretű és tömegű az áru. Hogy milyen állapotban érkezik (darabonként, ömlesztve). Hogy milyen halmazállapotú (szilárd, folyékony). Számítanak mindezeken kívül az áru olyan sajátosságai is, mint romlandóság, sérülékenység, tűzveszélyesség. Ez mind befolyásolja a tárolási szükségletet.

Szilárd, nem romlandó, nem törékeny árut tartalmazó kartondobozok, amelyek tárolása nem igényel különösebb óvintézkedést, akár a legegyszerűbb módon, állvány nélkül statikusan, tömbösen is raktározható. Könnyen sérülő csomagolásban lévő, meghatározott lejárati idejű élelmiszereknek azonban ennél jóval komplexebb a tárolási szükséglete. Ilyen áruknál fontos szempont, hogy minél gyorsabban kiszállításra kerüljenek, ezeket általában a FIFO-elv szerint tárolják, azaz azt veszik ki a raktárból elsőként, amelyiket először tették be. Ennek az elvnek a betartása pedig már bekorlátozza a tárolási módok körét. A leghatékonyabb az állványos dinamikus tárolási mód lehet ebben az esetben, de ezen belül is lehetőség van többfajta kiszolgáló rendszer választására. Vannak, amelyek nagyobb emberi erőforrást igényelnek, míg mások automatizáltak. A tárolási mód megválasztását befolyásolják ezek a technológiai tényezők is.

Látható, hogy milyen sok szempontot kell figyelembe venni a tárolási mód megválasztásakor. A legoptimálisabb tárolási mód megválasztása nagyon komplex feladat, ezt belátva ajánlott erre specializálódott szakemberre bízni a raktárak tervezését, akik minden egyéb mellett a tárolási mód megválasztását befolyásoló technológiai tényezőket is számba veszik. Akik ismerik a raktárberendezés- és technológia legmodernebb típusait, naprakészek a tárolási módok tekintetében, s minden igényre találnak megoldást. Velünk együtt Ön is megvalósíthatja a cége számára minden szempontból leghatékonyabb raktárat!

Visszahívást kér?    Széles termékpaletta, teljeskörű kivitelezéssel

    Helyszíni felméréstől, kulcsrakész átadásig menedzseljük a kivitelezést és biztosítunk minden szükséges terméket.

    További bejegyzések

    Kérdése maradt?

    Írjon nekünk vagy tudjon meg többet cégünkről.