Mecalux termékek

További termékek

5

Raklapos állvány

5

Polcos állvány

5

Karos állvány

5

Pódium és ipari galéria

5

Kihúzható rakattartók

5

Rugalmas ütközésvédelem

5

Collision Sentry - Ütközésőr

5

Összes termék

A raktárak csoportosítása üzleti szempontból

by | Mar 26, 2020

Raktárak csoportosítása

A raktárak csoportosítása segít áttekintenünk a raktártechnika összetett világát. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a raktározást, akkor annyit tesz: tárolás. Akármit is gyártunk, kínálunk eladásra, bármilyen termékkel foglalkozik is cég, valamilyen rendszerű és valamekkora raktárra biztosan szükségünk van.

A raktár tulajdonképpen a cégeknek, vállalkozásoknak a komplex „háttere”, külső szemlélők nem igazán láthatnak bele, de ha mégis, többnyire áruval megrakott állványok, polcok sokaságát látják benne. Pedig egy jó raktár jóval több ennél, s nagy szerepe van egy cég hatékony működésében.

De milyen egy jó raktár?

Olyan, ami a lehető legoptimálisabban használja ki a rendelkezésre álló teret, ugyanakkor hatékonyan segíti a munkát: megóvja az áru állagát, rugalmas, gyorsan elérhetővé teszi az épp kiszállításra kerülő terméket. Ez az alapelv, de mindemellett még számos más szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra, cégünk és árunk számára legjobb tárolási módot, raktározási rendszert. Raktárberendezés előtt érdemes tisztában lennünk az alapvető típusokkal.

A raktárak csoportosítása az egyes szempontokat figyelembe véve többféle lehet

Miért csoportosítjuk a raktárakat?

Az említett szempontok figyelembe vételét a józan ész diktálja. A raktárak csoportosítására az áruk különbözősége miatt van szükség. Egy olyan raktárban például, ahol egy-két fajta árut tárolnak, egy sokkal egyszerűbb tárolási mód is hatékony lehet, mint ott, ahol több száz, esetleg több ezer árucikk vár a sorára.

Ahhoz, hogy ennyiféle termék között könnyen el lehessen igazodni, hogy azonnal tudják a munkatársak azt, hogy, mit hol találunk, jól át kell gondolni a tárolási módot, körültekintően kell megválasztani a raktározási rendszert.

Az sem mindegy, hogy mekkora terület áll a tárolás rendelkezésére, hiszen az is meghatározza, hogy milyen raktározási rendszerben gondolkodhatunk. Az is számít, hogy milyen eszközpark áll rendelkezésünkre az anyagmozgatásra, ahogy az is, hogy a raktárban csak tárolás történik, vagy esetleg csomagolás is. Az egyik legfontosabb támpont pedig, hogy az áru, illetve annak csomagolása mennyire sérülékeny, illetve lényeges azt is figyelembe venni, hogy romlandó-e.

Ez mind-mind nagyon fontos kérdés, amit tisztázni kell az elején és ezeket szem előtt tartva a raktár megvalósítása, kialakítása előtt meg kell határozni, hogy melyik csoportba tartozik majd raktárunk. Ezután egy szakember segítségével már viszonylag könnyű megálmodni a számunkra legoptimálisabb raktárat, felépíteni a szükséges raktározási rendszert.

A sokféle csoportosítás közül abba avatjuk be Önt tüzetesebben, amelyik a raktárban végzett műveletek technológiáját, a tárolt készlet tulajdonságait és rendeltetését veszi leginkább figyelembe. Ez alapján az alábbi csoportokba sorolhatjuk a raktárakat.

1. Gyűjtő raktárak

A gyűjtő (begyűjtő) raktárakban különböző időpontokban és helyekről érkező árukat gyűjtenek össze és tárolnak. Jellemzően kevés hely kiszolgálását végzik innen. Úgynevezett befelé irányuló szállítás zajlik itt – jóval több áru érkezik be, mint amennyi kimegy.

Ez a raktárak nagyon speciális típusa, ilyenek többek között a rendőrségi bűnügyi raktárak, ahol a begyűjtött bizonyítékokat, bűnügyek, személyek aktáit tárolják.

Mivel a kifelé irányuló szállítás mennyisége nem nagy, az áru mozgathatósága kevésbé fontos szempont lehet, az átláthatóság itt mindenek felett áll a raktározási rendszer kiválasztásánál.

2. Üzemi raktárak

Nagy gyártóknak több alegysége van. Képzeljünk csak el egy autógyártó nagyvállalatot. Egy darab csavar áll a gyártósor elején, amiről a végén egy kész autó gördül le. Mire az autó elkészül, számos részlegen, munkafolyamaton megy át, s az egyes munkafázisokat általában külön-külön részlegen végzik. Ezeknek a termelési egységeknek pedig általában külön raktára van, különböző áruval. A motorgyártó sor raktárában például a motorhoz szükséges alkatrészek, a gyártáshoz kellő szerszámok lehetnek, a fényező raktárban pedig főként festékek. Egy nagy gyártónak több üzemi raktára van tehát.

Mindegyikben más-más terméket tárolnak, azt, amelyekre azon a részlegen szükség van – példánknál maradva – az autógyártáshoz.

Annak érdekében, hogy a gyártás minél gördülékenyebben, gyorsabban menjen, fontos, hogy a kívánt termék minél gyorsabban elérhető legyen. Nagyon fontos emiatt olyan raktározási rendszer kialakítása, amely nem csak átlátható, de könnyen mozgathatóvá teszi az árukat.

3. Ipari raktárak

Az iparban – legyen az bármilyen szegmens – terméket állítanak elő. Mire azonban egy termék elkészül – ahogy autógyártó példánkban már szemléltettük – számos fázison megy keresztül. A gyártás lépései térben és időben is eltérhetnek egymástól. Számos példa van arra, hogy az autók egyes részeit nemcsak különböző csarnokban, de akár más-más városban, sőt, országban állítják elő. Vagy ha térben ugyanott is marad a motor, ha ugyanabban a gyárban is kerül az autóba, ahol a motor készült, lehetséges, hogy a motor a gyártósorról nem mehet azonnal tovább, várnia kell.

Ezeket a helyzeteket hidalják át a félkész termék és a végtermék raktárak. Az alap-és segédanyag raktárok mellett gyakran szükség van tehát olyan raktárra is, ahol a készülő terméket tárolják félkész vagy már kész állapotában. Ebben az esetben a raktárból megy a félkész termék tovább a következő gyártási fázisra, a végtermék pedig értékesítésig pihen a tárolóban.

A raktárak csoportosítása ezt összegezve lehet tehát: alapanyag raktár, segédanyag raktár, félkésztermék raktár, végtermék raktár.

4. Készlettároló raktárak

Vannak olyan raktárak is, ahonnan a beérkezett termékegységeket megbontatlanul szállítják tovább. Ezek az úgynevezett készlettároló raktárak. Ezekben a raktárakban nem csinálnak semmit a beérkező áruval, csak tárolják, s ugyanúgy, változatlan formában szállítják tovább. Ilyen készlettároló raktárak a nemzetgazdasági ellátási célokat szolgáló tárolók például. Ennek fontos szerepe lehet katasztrófahelyzet, például árvíz idején.

A készlettároló raktárban nagy mennyiségben tárolhatnak például hosszan eltartható, nem romlandó élelmiszert. Katasztrófa esetén innen visznek ki a helyszínre a rászorulóknak palackozott vizet is. Ha egy egységben tizenkét zsugor víz van, akkor annyit, az egységet meg nem bontják.

Raktárak csoportosítása: összefoglalás

Látható tehát, hogy a raktárak csoportosítása sokféleképpen lehetséges, a fenti példák alapján pedig nem nehéz belátni, hogy mennyire fontos előre, már a tervezési szakaszban meghatározni, hogy milyen típusú raktárat szeretnénk. Nem szabad tehát elbagatellizálni a raktár csoportosításának kérdését, nagyon sok múlik ezen. A megfelelő csoportba sorolás lehetővé teszi a leghatékonyabb raktározási rendszer megtalálását, kialakítását, ami majd megkönnyíti, felgyorsítja, gördülékennyé teszi a mindennapi munkát, legyen az gyártás vagy kiszolgálás. A jó raktár megtervezésébe és kialakításába fektetett energia, idő és pénz bőven megtérül!

Mi a tervezéstől a kialakításon át a karbantartásig mindebben segítünk Önnek!

Visszahívást kér?    Széles termékpaletta, teljeskörű kivitelezéssel

    Helyszíni felméréstől, kulcsrakész átadásig menedzseljük a kivitelezést és biztosítunk minden szükséges terméket.

    További bejegyzések

    Kérdése maradt?

    Írjon nekünk vagy tudjon meg többet cégünkről.