Mecalux termékek

További termékek

5

Raklapos állvány

5

Polcos állvány

5

Karos állvány

5

Pódium és ipari galéria

5

Kihúzható rakattartók

5

Rugalmas ütközésvédelem

5

Collision Sentry - Ütközésőr

5

Összes termék

A rugalmas ütközésvédelem alapfogalmai és ipari használata

by | Mar 26, 2020

Ütközésvédelem

Az ütközésvédelem lényege, hogy a mechanikában az ütközés során kettő vagy több tárgy rövid idő alatt nagy mozgási energiát ad le. Az ütköző anyagok természetétől függően lehet az ütközés rugalmas vagy rugalmatlan.

Rugalmatlan ütközés esetén egyik anyag sem alkalmas az ütközési energia elnyelésére maradandó anyagszerkezeti torzulások nélkül. Ha egy vasgolyóval megdobunk egy gipszkarton falat, feltehetően a golyó a fel tövénél a földre esik és egy lyuk marad a falon. Ekkor az energiát az anyagszerkezet maradandó torzulása nyelte el.

ütközésvédelem

Rugalmas ütközés során az anyag elnyeli az energiát, majd azt leadva visszanyeri eredeti alakját, szerkezeti torzulás nélkül. Ha egy gumilabdával megdobunk egy falfelületet, az energiát a labda nyeli el, majd vissza eredeti anyag szerkezetét és ezáltal visszapattan a falról.

Az ütközésvédelem általános célja az emberek védelme és az anyagi kár minimalizálása egy ütközés során. Ilyen értelemben az autópálya korlát vagy az autókba szerelt fék is ütközésvédelemnek számít. Ebben a cikkben kimondottan az ütközésvédelem raktártechnikai vonatkozásait taglaljuk, illetve a rugalmas ütközésvédelmet.

Az ütközésvédelem a raktártechnikában

Egy raktárcsarnokban a felépített raktártechnika, tehát a raklapos és polcos állványrendszerek, illetve az ezeken tárolt árucikkek jelentős értéket képviselnek. A sorok közti targoncás forgalom a legnagyobb körültekintés mellett is okozhat sérüléseket az állványrendszerekben és a tárolt termékekben. Továbbá a raktárban jelenlévő emberi munkaerő védelme munkavédelmi kérdés, így védelmük kiemelkedően fontos.

Rugalmas oszlopvédő korlátok
Rugalmas oszlopvédő korlátok

Sérülések következményei

Egysérült oszlopprofil jelentős kockázattal járhat. A sérülés mértékétől függően az állványrendszer akár le is szakadhat, leeshetnek elemek az állvány rendszerről vagy a tárolt termékről ezért a sérült elem környezetét minél előbb tehermentesíteni kell. Így az érintett terület kihasználatlanul, veszélyforrást jelentve vár a karbantartásra.

A javítás megkezdése előtt helyszíni felmérés, vizsgálat szükséges szakemberünk bevonásával. A sérült elemeket meg kell rendelni, szállítani és cserélni. A csere a sérülés mértékétől, mennyiségétől függően 1 munkanaptól akár 1 hétig is terjedhet. Tehát az állványjavítás költségein túl a kiesésből fakadó költségek is jelentősek lehetnek

Acél ütközésvédelem

Az ütközéséből fakadó jelentős anyagi károk elkerülése érdekében a raktári technikában az acél ütközésvédelem volt hosszú ideig az elterjedt megoldás. A megoldás központi gondolata, hogy a két ütköző tárgy közé helyezzünk egy olcsóbb acélszerezetet, így a targonca nem az állványt vagy polcrendszert károsítja, hanem az ütközésvédelem céljából elhelyezett acélszerkezetet, amelynek cseréje jelentősen kisebb anyagi terhet és időráfordítást igényel.

Az acél ütközésvédelmi rendszert darabokban gyártják és a helyszínen hegesztik és festik. Az ütközést követően az acélszerkezet maradandóan deformálódik a festés lekopik, megsérül az ütközésvédelem felületén ami nem nyújt szép látványt. Ütközést követően a padozathoz rögzítő alapcsavarok is kilazulhatnak, kiszakadhatnak ami hosszú távon már nem nyújt hatékony védelmet.

A csere, javítás során előfordulhat, hogy egész egybefüggő blokkokat bontani kell. Továbbá komolyabb ütközés esetén a padozat is sérülést szenved, ugyanis az acél szerkezet rugalmatlan ütközése miatt, a rögzítési pontokon is jelentős energia elnyelés történik a padozati beton kárára.

Rugalmas ütközésvédelem

Az elmúlt 10 év nagy ütközésvédelmi innovációja a raktártechnikában a műanyag ütközésvédelem vagy más néven rugalmas ütközésvédelem. Speciális, polimer alapú műanyagból készült elemek kínálnak alternatívát az acél blokkokkal szemben.

A rugalmas ütközésvédelem működési elve

A műanyag rugalmasságának köszönhet az ütközési energia elnyelődik és az ütközésvédő visszanyeri eredeti állapotát az ütközést követően. Ezáltal jelentősen csökkennek a javítási és karbantartási költségek. A hagyományos acél változatokat javítani és cserélni kell, továbbá az ütközés a targoncában is kárt tehet. Ezen károk és javítási többletmunkák a rugalmas ütközésvédelem használata esetén elmaradnak és így ezen müanyag elemek élettartama is jóval hosszabb.

 • Egyszerű telepítés, szerelés. Moduláris kialakítása révén könnyen szállítható, telepíthető. A műanyag elemek rögzítő horgokkal kapcsolhatóak össze. Nem szükséges továbbá a hegesztés és egyes elemek külön-külön és könnyen cserélhetőek. Számos elem igény szerint méretre vágható, így egyedi igények esetén is ideális alternatíva.
 • Figyelemfelkeltő színek. A műanyag ütközésvédő elemek alapszíne fekete és sárga, így illeszkedik az ütközésvédelemben általánosan alkalmazott termékekhez. Az elemek anyagukban színezettek, így nem szükséges festés és sérülés esetén is tartják eredeti színüket.
 • Kémiai ellenállóság. UV fénynek ellenáll és magas a mechanikai szilárdsága. A rugalmas ütközésvédő elemek moshatóak a legtöbb ipari kémiai tisztítószerrel, sóoldatokkal, benzinnel, olajjal, alkohollal, savakkal. Ellenállóságának köszönhetően kültéren és beltéren egyaránt használható.

Rugalmas ütközésvédelmi elemek

Mint korábban is említettük a raktártechnikában ütközésvédelemmel védjük értékeinket és a gyalogos forgalmat.

Sarok és oszlop ütközésvédelem

A rugalmas műanyag oszlopok általi védelem az egyik legelterjedtebb eljárás az épület és azok berendezései védelmére. Kijelöli a targonca forgalom irányát és meggátolja hogy a targonca fordulás közben kárt tegyen a műtárgyakban.

A védő oszlopok elhelyezése védi értékeinket az alapvető közlekedés során előforduló hibák okozta károktól, viszont miközben a targonca a polcon elhelyezi az elemeket és ezt követően megfordul, az oszlopok nem nyújtanak kielégítő védelmet. Az oszlopok között elhelyezett kapcsoló elemmel tudjuk védeni polc- és állványrendszerünket, hogy a targonca esetlegesen tolatás vagy fordulás során ne tegyen kárt értékeinkben.
Gyalogos védelem

Gyalogos védelem

Alapvető munkavédelmi előírás, hogy az állványrendszerek között mozgó targonca forgalmat el kell választani a gyalogos forgalomtól. Erre a célra rugalmas ütközésvédő korlátok és kapuk biztosítanak megoldást. Egyaránt kijelöli a gyalogos forgalomra fenntartott folyosót és védi a gyalogosokat a targoncás forgalomtól.

A rugalmas ütközésvédelem költségei

A rugalmas ütközésvédelem költségeit két szempontból érdemes megvizsgálni, az egyszeri beruházás költsége és a hosszú távú megtérülés szempontjából. Egyszeri költség tekintetében általánosan kijelenthető, hogy 5% – 15% felárral lehet számolni az acél ütközésvédelemmel szemben. Megtérülés tekintetében viszont kiemelkedő előnyökkel számolhatunk. 

Egy raktár felszerelése rugalmas ütközésvédelemmel normális körülmények között akár 10- évig szolgálja az igényeket további ráfordítás nélkül. Mivel az ütközés során visszanyeri formáját, nem szükséges cserélni, de ha mégis szükséges volna, moduláris felépítésének köszönhetően elég csak a sérült elem cseréje. Mivel műanyagból készült, így nem rozsdásodik, továbbá bel- és külterületre egyaránt alkalmas.

Visszahívást kér?  Széles termékpaletta, teljeskörű kivitelezéssel

  Helyszíni felméréstől, kulcsrakész átadásig menedzseljük a kivitelezést és biztosítunk minden szükséges terméket.

  További bejegyzések

  Kérdése maradt?

  Írjon nekünk vagy tudjon meg többet cégünkről.